3 fouten die je maakt bij het gebruik van je kaarsen en hoe ze te vermijden

3 fouten die je maakt bij het gebruik van je kaarsen en hoe ze te vermijden

Voordat ik kaarsen begon te maken, wist ik niets van hoe je best voor je kaarsen zorgt zodat ze goed blijven branden tot op het einde. Nadat ik meer leerde over het maken en gebruik hiervan besefte ik hoe simpel het wel was en dat weinig mensen dit eigenlijk weten.

Dus bij deze, een lijst van 3 vaak gemaakte fouten bij het gebruik van je kaarsen en hoe ze op te lossen en te vermijden:

1. Je kaarsen niet lang genoeg laten branden

Stel je bent van plan om een bad of douche te nemen en je denkt bij jezelf dat het aansteken van een leuke kaars voor een relaxte atmosfeer zorgt. Eens je gedaan hebt, blaas je de kaars uit en merk je dat enkel een klein deel van de was gesmolten is.

Helaas wanneer we de kaars slechts een korte tijd laten branden, wordt er een tunnel gevormd rond de wiek, wat wil zeggen dat volgende keer dat je deze kaars aansteekt, de tunnel dieper zal worden en de was aan de rand niet zal smelten. Dit is een vaak voorkomende fout, die iedereen wel eens heeft gemaakt, maar de oplossing is heel simpel!

Oplossing: Laat je kaars gewoon langer branden voordat je deze uitblaast - zorg ervoor dat je dit elke keer doet - en dubbelcheck dat de volledige bovenlaag gelijk is gesmolten. Zo voorkom je het ontstaan van de tunnel en zal je kaars altijd de juiste vorm aanhouden.

2. Je kaarsen veel te lang laten branden

Er is altijd een maximum tijd die wordt aangeraden om je kaars te laten branden. Anders kan de vlam onstabiel en minder veilig worden.

Veel mensen gaan graag slapen met een brandende kaars op hun nachtkastje en om eerlijk te zijn is het idee wel gezellig, maar het is zeker niet het veiligst en ik raad het dus zeker ook niet aan.

Wat gebeurt er als je de kaars te lang laat branden? Koolstof zal zich beginnen te verzamelen bovenaan de wiek, ook bekend als het vormen van een paddenstoel. Dit zal ervoor zorgen dat er rook ontstaat en de vlam te groot en onstabiel wordt. Slecht idee dus!

Oplossing: Laat je kaarsen maximum 4 uur achtereenvolgens branden en laat deze nooit onbeheerd achter.

3. De wiek nooit korter knippen

Dit is iets waaraan ikzelf nooit gedacht zou hebben voordat ik zelf een kaarsenmaker werd en het maakt zo’n groot verschil voor je kaars.

Zoals ik eerder al vermeld heb, is de vorming van koolstof bovenaan de wiek ook bekend onder paddenstoelvorming. Dit gebeurt wanneer de kaars een aantal keer gebrand heeft en kan makkelijk geïdentificeerd worden als een kleine zwart “paddenstoel” op de top van de wiek.

Wanneer we een kaars met een paddenstoel aansteken, zal bij het branden de wiek beginnen te vonken, wat wil zeggen dat deze niet stabiel en niet veilig is.

Oplossing: Knip de wiek af onder de paddenstoel. Zo maak je de kaars opnieuw stabiel en veilig.

Er is niets leuker dan een “gezonde” kaars te hebben gedurende zijn volledige levensduur en het toepassen van deze kleine regels zal ervoor zorgen dat je kaars de beste ervaring wordt en telkens brandt zoals op de eerste dag dat je ze aanstak.

Ben je nieuwsgierig naar mijn kaarsen? Kijk dan zeker eens naar je favoriete geuren.

Ik zou het zeer op prijs stellen als je deze post zou willen delen met je vrienden en familie zodat zij ook op de hoogte zijn van deze tips en ook hun ervaring eens zo aangenaam wordt.